Přejít k hlavnímu obsahu
McDonald‘s sází na automatizaci. Tím snižuje náklady za energie i uhlíkovou stopu
Společnost Loxone, specialista na automatizaci rodinných a bytových domů i komerčních budov, pomáhá řídit vnitřní systémy poboček společnosti McDonald‘s. Tím dochází ke zjednodušení práce zaměstnanců, úsporám energie a podpoře udržitelnosti. Rozsáhlou rekonstrukcí prošla například pobočka v OC Nový Smíchov na Andělu, kde bylo implementováno chytré řešení Loxone v podobě automatického řízení osvětlení, topení a chlazení.
McDonalds

Modernizace stávajícího vybavení a zavedení nových technologií v pilotních projektech přinesla za posledních 6 měsíců jen v této pobočce energetickou úsporu téměř 73 MWh v hodnotě 576 000 korun. Tato úspora představuje při přepočtu dle emisního faktoru více než 29 tun CO2, který se díky tomu nevyprodukuje při výrobě elektřiny. Investice do inteligentního řízení pobočky se tedy vrátila za méně než půl roku.

„V odvětví quick service restaurant hraje podstatnou roli čas. V důsledku toho zaměstnanci mnohdy zapomenou vypínat spotřebiče, když je zrovna nepoužívají. To se pak negativně odráží nejen v účtech za energie, ale také na životním prostředí. Řešením je automatizace, která těmto nešvarům předchází. Těší nás, že můžeme McDonald‘s pomáhat s dosažením cílů udržitelnějšího podnikání nejen v rámci českých poboček, ale i v zahraničí. Nyní například dokončujeme jeden provoz na Slovensku, který bude kompletně řízen technologiemi Loxone. Novinkou zde budou moderní čidla nejen pro měření teploty a vlhkosti i CO2. Upraveno bude rovněž venkovní osvětlení, které se automaticky přizpůsobí aktuálním podmínkám prostředí. Díky datům v reálném čase, získávaným z meteorologické stanice a senzorů jasu, se světla zapnou či vypnou přesně tehdy, kdy bude potřeba,“ uvedl Pavel Lískovec, Branch Manager společnosti Loxone CZ.

Praktické zkušenosti s technologickým řešením má franšízant Michal Mládek, který aktuálně provozuje třináct restaurací McDonald’s: „Vyspělá řešení jsou z mého pohledu cestou k udržitelnější budoucnosti. Díky nim se nám podařilo nejen zjednodušit každodenní chod restaurací, ale také optimalizovat spotřebu energie. To má kromě výrazných finančních úspor přímý dopad i na snížení uhlíkové stopy.“

 „McDonald’s už od roku 2000 v českých restauracích třídí všechny obalové materiály, olej z fritéz je využíván v rámci druhotného zpracování a například biologicky rozložitelný odpad je zpracováván v kompostárnách nebo bioplynových stanicích. Od roku 2025 jsme se zavázali, že všechny plastové obaly vyměníme za obnovitelné, recyklované nebo certifikované materiály,“ říká Impact Director McDonald’s Tomáš Myler.

Datum vytvoření: 16/01/2025
Komentáře komentáře
Studená zima = doplňování plynových zásobníků bude letos dražší než obvykle Navzdory abnormálně svižnému čerpání zásob není důvod k panice. Scénář skokového... Dominik Rusinko, analytik ČSOB
Profile picture for user Dominik Rusinko
Průmysl stále v útlumu Listopadový pokles průmyslu není až takovým překvapením, protože na slabou kondi... Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas
Profile picture for user Petr Dufek
Plyn v Evropě je nejdražší za poslední rok Bezprostředním impulsem k růstu cen jsou obavy o přiškrcení ruských dodávek do E... Dominik Rusinko, analytik ČSOB
Profile picture for user Dominik Rusinko